Konec čekání na licenci. Partners Banka bude!

4. 10. 2023

Finanční skupině Partners se letos daří. Za první pololetí byl její nekonsolidovaný obrat meziročně o 17,1 % vyšší a dosáhl téměř 1,9 miliardy korun, takže překonal původní očekávání o 150 milionů. Skupina proto navýšila své plány a chce letos dosáhnout obratu 4,2 miliardy korun s růstem téměř o 20 %. Pozitivně se vyvíjí i ziskovost skupiny, což je pro všechny projekty a jejich regulatorní a investiční kapitálové požadavky zásadní. Další dobrou zprávou je zisk licence ČNB pro vznik Partners Banky. Povídali jsme si s šéfem Partners finanční skupiny Petrem Borkovcem nejen o tom, jak hodnotí aktuální výsledky a uskutečněné investice, ale hlavně o dalších plánech.

Konec čekání na licenci. Partners Banka bude!

Loni jste hodně investovali, mimo jiné 150 milionů do nového IT ekosystému, do expanze na Slovensko, vašich nových společností atd. Co všechno vám to letos přineslo?

Naše největší investice na půdě PFS do nového IT ekosystému Orfeus se „okotí“ především v příštím roce a dalších letech. Přesto již letos nám přinese například nový investiční reporting, hodně zajímavý nástroj v podobně Burzy leadů, náhled klientských dat pro poradce přímo v mobilu a po technické stránce mimo jiné i spojení s Microsoft 365 - robustní "office" řešení od Microsoftu, přesto propojené a integrované na míru Partners Byznysu. Velký posun znamenalo spuštění první části mobilního bankovnictví Partners Banky s poradenskou částí pro klienty, kde je toho pro klienty i poradce opravdu hodně. Představili jsme také novinky v obchodní aplikaci Anakin, v poradenském systému FiP i v investiční aplikaci Warren a spoustu dalších vylepšení. Spustili jsme OCR občanek při onboardingu, připravili Finanční plán jako skládačku včetně nových stránek, nebo zcela předělanou firemní analýzu. Přes Warren jde online sjednat již téměř vše. K tomu nový tiketovací systém na správu aktivit a úkolů u klientů a systém řízení servisu.

Vaše pololetní výsledky jsou skvělé, přibývají vám poradci, téměř všechny společnosti ze skupiny rostly dvojciferným tempem, Rentea má dokonce téměř 300% růst. Pouze finančněporadenská Partners má jednociferný růst. Co z toho je pro vás osobně nejvýznamnější, čeho a proč si ceníte nejvíce? A jaký je podle vás důvod takového úspěchu?

Jednociferný růst PFS proti loňskému velmi dobrému prvnímu pololetí je při naší velikosti super. Proti druhému kvartálu a v červenci a srpnu už je růst dvojciferný. Pro mě je to příjemné překvapení. Celoroční růst bude už dvojciferný. Určitě tomu pomáhá nadšení ve firmě z blížícího se spuštění banky. Ten je i „drajvrem“ růstu počtu poboček i franšízového byznysu. Největším úspěchem je jednoznačně zisk bankovní licence od České národní banky. Mám velkou radost, že jsme to po třech letech intenzivní práce dokázali. Plníme si tak velký sen a především posuneme poradenství a propozici k našim partnerům do úplně jiných sfér. Totálně odskočíme trhu. Kdo si chce skutečně ohlídat svůj kmen, být pro klienty i bankéřem a využívat data jako bankéř, mít možnost vystupovat jako privátní bankéř, posílat platby z plánu přímo do mobilního bankovnictví klienta a hlídat si je, vydělávat na bankování svých klientů, tak jen s námi. Finanční instituce nám navíc umožňují neustále fungovat s menší marží a poradcům dávat stále více. Garantujeme i hodnotu kmene a vybudované firmy atd. Vstupujeme prostě do jiné ligy, kde profi poradci, franšízanti a vlastníci firem najdou úplně jinou úroveň služby, zázemí, postavení, možností a odlišení a kde marže Partners je naprosto nepodstatná.

Letos jste přidali dva nové fondy? Co bylo důvodem a pro koho jsou určené?

Předpokládám, že myslíte Merity nemovitostní fond zaměřený na development logistických nemovitostí, kde se dělíme s klienty i o developerskou marži. A pak Partners Double Speed, což je retailový akciový fond s pákou a zajímavou investiční strategií. Byla to shoda náhod. Osobnosti ve skupině, investiční stratég Martin Mašát a šéf Trigea nemovitostního fondu Tomáš Trčka, přišli s výbornými nápady a nám se líbilo, že přineseme poradcům a klientům něco originálního a zajímavého. Máme další exkluzivity a především fondy s potenciálem vysokého výnosu při vysokém, ale predikovatelném riziku, aniž bychom museli jít do neregulovaných oblastí. Jsou to zajímavé fondy pro bonitní klientelu a odpovídají také na poptávku po vyšších výnosech v dobách vysoké inflace. Oba míří na výnos přes 12 % p.a. Radost nám dělá i fond peněžního trhu Partners Rezerva s výnosem přes 6 % p.a. pro klienty a provizí 0,3 % p.a. pro poradce za správu. Je skvělé, že klienti mohou využít naši aplikaci ke správě a výběrům z tohoto fondu. Je to pohodlné a operativní. Máme tam již kolem tří miliard korun.

A jak se vám daří na Slovensku? Plánujete tam něco nového?

Slovenská finančněporadenská společnost Simplea Financial Services dosáhla v pololetí meziročního 25% růstu, což je pod plánem. Daří se rychlý rozjezd nového konceptu master franšízantů, kteří využívají náš úspěšný franšízový koncept kamenných finančních poboček. Nyní máme na Slovensku otevřeno 13 Simplea Pointů, do konce roku jich bude 27. Ve třetím kvartálu jsme již zrychlili na více než 60% růst. Běží nám tam marketingová kampaň, chystáme spuštění aplikace a plánujeme rebranding na banku.

Co plány na expanzi? Pořád hledáte nové možnosti, nebo má prioritu banka?

Stále máme globální ambice. Nyní jsme velmi aktivní v Polsku, kde naše pojišťovna Simplea dotahuje obchodní spolupráci s největším místním zprostředkovatelem, kterému udělali produkt na míru. Sledujeme trhy v Rumunsku, Německu a Španělsku. Chystáme akviziční strategii. Neuspěcháme to, fungování trhů je všude úplně jiné a v ČR a SR je obrovský potenciál.

Jak je na tom vaše franšízová síť? Stále se vám daří přebírat i rušené bankovní pobočky včetně personálu?

Naše franšízové pobočky mají za sebou už deset let na trhu a dnes plánujeme jejich rebranding na pobočky Partners Banky. Stále se potvrzuje, jak moc úspěšný projekt to je. Deset let růstu na 34% podíl na velikosti Partners. Stále nejrychlejší byznys model. Za první pololetí 2023 jsme při rychlém růstu a provizním obratu dosáhli na 309 milionů korun, za celý rok čekáme minimálně 650 milionů korun, zhruba 15% meziroční růst. Přes 1000 kolegů – koncipientů, specialistů, asistentů a dalších administrativních pracovníků – mluví za vše. Ale stále hledáme nové. Stále častěji jsou nové franšízy stavěny na místech po bankovních pobočkách jiných bank. Několikrát je dokonce stavěl tým či lídr z původní banky. Těšíme se, že brzy bude mít tímto tempem Partners Banka čtvrtou největší bankovní síť u nás.

A jak jste na tom s pokrytím celého Česka? Měli jste přece regiony, kde byla vaše přítomnost menší... Je to nyní rovnoměrné?

Rovnoměrné určitě ne, ale podařilo se nám rozšířit na sever a západ Čech, kde bylo zatím pokrytí menší – máme nové pobočky v Plzni, Mostu nebo Teplicích. Po Equa bance vznikla pobočka i s původním Equa týmem v Karlových Varech. Oproti loňsku se růst nových poboček zpomalil. Během roku 2022 přibylo přes 40 poboček, což byl růst skoro o třetinu. Nyní je pozvolnější, navíc noví franšízanti čekali na Partners Banku. Zároveň jsme se soustředili na zapracování a rozjezd nových poboček.

Partners Banka by ještě letos měla začít fungovat v pilotním provozu a příští jaro naplno. S čím začnete a koho do pilotu pozvete?

Je to obrovský úspěch celého týmu a hodně tvrdá práce na licenci i na postavení banky. Získat a uřídit 150 ajťáků také nebylo jen tak. Máme tři fáze. Předpokládáme, že ostrý provoz pro pár desítek zaměstnanců spustíme 1. listopadu. To bych chtěl poprvé zaplatit i já. Následně budeme postupně rozšiřovat počty interních lidí a poradců až do plného „Friends and Family“ provozu, do kterého se zapojí celá síť a jejich rodiny. To vyvrcholí v lednu a únoru. Partners Banku plánujeme pro veřejnost spustit v prvním čtvrtletí 2024.

Co všechno ještě musíte udělat, aby banka začala fungovat naplno a nabídla vše, na co jsou lidé v běžné bance zvyklí? Nebudete třeba muset poradce zaškolit, aby fungovali víc i jako bankéři?

Partners Banka je plně digitální a klient v ní dokáže udělat vše. Myslím, že se nám také povedlo navrhnout design a ovládání aplikace tak, aby dokázala unést velké množství obsahu a funkcí – a přitom zůstat jednoduchá a přehledná. Přesto na ní musíme neustále „vyšívat“ a plánujeme v podstatě čtrnáctidenní nasazování novinek.

Poradce určitě zaškolit musíme, musí se naučit využívat všechny bankovní benefity, ale samotné procesy je moc nezatíží. Sjednání je „easy“, na prodej budou mít demo verzi aplikace s daty a vším, co apka umí. Velkou podporou pro ně bude i call centrum. Určitě se budou chtít naučit ovládat „banku ve FIPu“ a naučit se počítat s dalším velmi zajímavým kmenotvorným příjmem do svého podnikání. To bude to příjemné. Věřím, že se také rychle naučí, jak růst v investicích díky datům z banky, jako to dělají privátní bankéři.

A čím chcete konkurovat zavedeným bankám? Co nabídnete klientům navíc?

Spoustu novinek nechceme odtajňovat už v této fázi, ale až při startu. Nyní říkáme, že jsme jediná poradenská banka a že jsme jediní „mobile only“. Komplexnost digitálních i osobních služeb bude největší a věřím, že i kvalita a bezpečnost. Jinak samozřejmě účet se vším zdarma včetně výběrů z bankomatů kdekoli, plateb na telefon, okamžitých plateb, BankID, PSD2, neomezené množství virtuálních a jednorázových platebních karet, spořicích účtů a obálek a tak dále. To je vlastně základ. Bude toho ale více. Nechceme soutěžit v oblasti spořicích účtů. Klienti mají již dnes v pilotu aplikace peněžní fond Partners Rezerva, kde se jim peníze bezpečně zhodnotí více, než nabídne jakýkoli spořák. Od poradců mohou dostat podobný produkt Consequ. Chceme, aby klienti se svými penězi nakládali rozumně, a dát jim k tomu nástroje. Budeme mít navíc jeden „superspořák“ se skvělou sazbou, který bude klienty učit bohatnout i investovat.

Plánujete i nějakou marketingovou kampaň při spuštění?

Plánujeme obrovskou marketingovou kampaň, ale její obsah si necháme jako překvapení až ke spuštění banky. Přes 100 milionů žádná poradenská firma do budování svého brandu jistě nedala. To přinese mnoho klientů i velký posun ve vnímání, což pomůže našim partnerům.

Je vaše bankovní aplikace opravdu tak dobrá, jak vždycky říkáte? V čem je lepší než ty od ostatních bank?

To zjistíme až časem. Bude to nekončící proces. Vize je jasná a spousta věcí je hotová, ale ještě více toho zbývá. Banka a její aplikace posune finanční službu Partners na úplně jinou úroveň. To je také naše hlavní propozice. Jsme v ní přítomni s komplexním balíčkem, s celým finančním životem, který propojíme do jednoho. Aby už lidé nemuseli hledat žádné jiné portály, pojišťovny, investiční platformy anebo banky. Je to jedno místo, kde lze řešit veškeré finance nejen s námi, ale potenciálně s desítkami finančních institucí. Aplikace lidem i poradí a dá spoustu insightů do jejich finančního života. Máme připravenou i gamifikaci. Už jen všechny neživotní srovnávače s kompletním sjednáním v mobilu nejsou úplně standard. Dále tam přibudou segmenty penzijního spoření, hypotečního financování či životního pojištění. V oblasti úvěrů bude možné si ověřit vlastní bonitu a dostupnou výši úvěru napříč trhem, aktuální nabídku v případě refinancování či nové hypotéky a podobně. Postupně budou přibývat další funkce. Aplikace není jen o našich produktech, ale o stovkách produktů našich partnerů.

Zmínil jste, že zisk bankovní licence je splněný sen? Co bylo klíčové pro jeho naplnění? Vaše vize, dobrý tým, investoři? Přece jen to trvalo déle, než jste asi původně očekával...

Fungovat musely všechny prvky dohromady. Jedno bez druhého by k úspěchu nevedlo. Trvalo to vlastně tak, jak jsme si původně mysleli, že to bude trvat. Jen po startu prací jsme si začali myslet, že to může být rychlejší. A nemůže. Hodně jsme se toho naučili. Bankovní licence, stavba a provozování takto komplexní instituce, navíc propojené na ekosystém Partners, je prostě masakr.

Když jsme spolu dělali rozhovor před necelými dvěma roky, říkal jste, že budoucnost vidíte ve dvou konceptech. Jednak jsou to poradenské kanceláře, jednak franšízové pobočky. Platí to stále nebo došlo k posunu?

To stále platí. Vedle pobočkové franšízové sítě Partners Banky, kam mohou přijít lidé přímo z ulice, stále budujeme i poradenské kanceláře. Myslím, že k nim dnes máme brutální know-how a zkušenosti. Náš nový Orfeus tomu dodá další grády a v propojení s bankou to bude pro top profíky s malým týmem opravdu husté. Fascinuje mě, jak někteří samostatní profíci pod pooly podceňují právě toto know-how a navázané procesy a věří, že stačí začít náborovat. Netuší, jak moc se toho budou muset naučit a kolik slepých cest projít. Poradenské kanceláře mají z mého pohledu dlouhodobě ještě větší potenciál než franšízové pobočky, kterých bude vždy omezené množství dle regionů a bude to spíše nedostatkové zboží.

Budou oba koncepty fungovat vedle sebe, nebo najdete nějaké synergie? A co synergie mezi všemi společnostmi ze skupiny? Co plánujete v této oblasti?

Synergie mezi pobočkami a poradenskou sítí funguje úspěšně už několik let. Je to další součást našeho know-how. Navíc je tam spousta společných bodů, kde se navzájem inspirují. Na centrále máme dva týmy. Každý z nich na podporu a budování jednoho byznys modelu. Oba však úzce spolupracují. Společné je vzdělávání, ať již to manažerské, tak především systém zaškolování a následného vzdělávání koncipientů. Kdyby to dělali jednotlivci, tak to bude velmi neefektivní. Pobočky také pomáhají poradcům se servisem klientů. Pro profíky je to cesta pro segmentaci kmene a způsob, jak monetizovat kmen, o který se již nechtějí či nemohou postarat. Chystáme ale třeba novinky v oblasti leadové spolupráce.

Jaké jsou vaše dlouhodobé plány v rámci skupiny Partners? Jak bude fungovat za takových pět, deset nebo patnáct let?

Nyní se soustředíme na banku a její nejlepší start a fungování. Čeká nás také obrovský posun díky založení vlastního obchodníka s cennými papíry (OCP). Opět nepůjde o produkty, ale procesy, které poradci a klientům umožní velmi efektivně, rychle a jednoduše spravovat svá portfolia. Jde i o data. Přechod na OCP bude na úrovni poradenské práce podobný masakr jako založení banky. Dlouhodobě však platí, že chceme naši vizi dokonalé finanční služby nabídnout v zahraničí, nejdříve se zaměřením na Evropu.

Ještě osobní otázka na závěr, co bylo za těch více než patnáct let na budování skupiny Partners nejtěžší? A jak se vám daří pracovní nasazení sladit s rodinou, odpočíváte vůbec někdy? A při čem nejraději?

Myslím, že žiji moc hezký život a musím to zaklepat. S rodinou toho mraky nacestujeme, mám čas zkouknout všechny podstatné byznysové, komiksové, sci-fia akční seriály a filmy z kin, Netflixu, HBO, Disney plus, Prime atd. atd. A z obou dětí jsou parťáci na pařbu skvělých her poslední doby. Nedávno společné Diablo 4 a nyní je to masakr s Baldurs Gate 3. Užil bych si to i sám, ale společně je to skoro jako u stolního DnD. K tomu tenis a chalupa s krásným výhledem do kopců, kde jsme jako rodina spolu hodně blízko i se všemi kočičkami. Když vyjde dobrá fantasy kniha, tak do toho také jdu, a mraky toho naposlouchám. A o víkendu je třeba stihnout ještě Premier League a v týdnu Ligu mistrů. Je toho dost, co je třeba stihnout. Někdy dělám více věcí naráz. Neztrácím čas nesmysly, ovládám svůj diář i čas a nedělám věci, které mně nebo rodině nic nepřináší nebo mě nebaví. Nemám problém si zaplatit a najmout lidi na práci a činnosti, kde bych ztrácel jen čas. A tak to mám již dlouho. Nechci si užívat život až někdy v budoucnu. Chci si jej užívat již nyní. A budování super byznysu, skvělé služby a zázemí pro naše klienty a partnery, rodina a koníčky, to vše do toho patří dohromady.

Stále máme globální ambice. Jsme velmi aktivní v Polsku, sledujeme trhy v Rumunsku, Německu a Španělsku. Chystáme akviziční strategii.

Největším úspěchem je jednoznačně zisk bankovní licence od ČNB. Mám velkou radost, že jsme to po třech letech intenzivní práce dokázali. Plníme si tak velký sen. Stále častěji jsou nové franšízy stavěny na místech po bankovních pobočkách jiných bank. Několikrát je dokonce stavěl tým či lídr z původní banky. Poradce určitě zaškolit musíme, musí se naučit využívat všechny bankovní benefity, ale samotné procesy je moc nezatíží. Sjednání je „easy“. Poradenské kanceláře mají z mého pohledu dlouhodobě ještě větší potenciál než franšízové pobočky, kterých bude vždy omezené množství.

Bude to nekončící proces. Vize je jasná a spousta věcí je hotová, ale ještě více toho zbývá. Banka a její aplikace posune finanční službu Partners na úplně jinou úroveň.

Zdroj: Profi Poradenství & Finance z 25. 9. 2023

8

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies.

Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy.

Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

Více informací zde