Zmapováno: 9 základních kroků, jak vyzrát na rostoucí inflaci

15. 3. 2022

Inflace sílí a razantní růst cen pociťujeme nejen při běžných nákupech. Zdražují energie, bydlení, služby i další pravidelné výdaje. Meziročně se inflace vyšplhala na 6,6 % a podle ekonomů může zrychlit až nad 9% hranici. Z domácího rozpočtu tak musíme vydávat víc, než tomu bylo před rokem. Co s tím? Jak vyzrát na inflaci?

Zmapováno: 9 základních kroků, jak vyzrát na rostoucí inflaci

„Možnosti ochrany před inflací jsou. Jen je potřeba začít co nejdřív. Aby byly vaše úspory před znehodnocením inflací ochráněny,“ říká Filip Duchoň, generální ředitel finančně poradenské společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Inflaci měří Český statistický úřad zpětně. Vždy zveřejní číslo, o kolik jsou letos ceny vyšší než před rokem. Jinými slovy řečeno, kolik si inflace ukousla z vašich úspor. Ano. Minulý čas je na místě. Proti oznámené inflaci již nelze nic udělat. Je minulostí. Jediné, co lze, je připravit se na budoucnost.

1. Nakupujte chytře a promyšleně

Přibrzdit inflaci můžete jednoduše už tím, že začnete nakupovat s větším rozmyslem. Jaké zboží budou mít obchodníci v akčních nabídkách či ve slevách, se dá snadno zjistit na internetu. Čas, který tomu věnujete, má smysl. Ušetřit se tak dají nemalé peníze za drogistické zboží, potraviny i další položky. Chovat se v době vysoké inflace asketicky a škudlit za každou cenu však není řešením.

„Jak jinak si užít peníze než je utratit? Všechny určitě ne, ale za takových deset procent z naspořených peněz si radost udělat můžete. Nemusí to být zrovna dovolená a podobné zážitky, po jejichž uplynutí vám toho moc nezbude. Proč si ale na začátku lyžařské sezony nepořídit zimní výbavu? Nebo si koupit nový nábytek, když starý dosluhuje? Zkrátka věci, které udělají radost a nějakou dobu vydrží,“ doporučuje investiční analytik společnosti Broker Trust Václav Pech.

2. Pozor na bankovní sedlinu

Jestliže nežijete od výplaty k výplatě a na běžném účtu vám na konci měsíce přibude uspořená sumička, i zde je třeba myslet na inflaci a nenechávat na tomto účtu zbytečně moc peněz. Pozvolným zvyšováním zůstatku totiž vytvoříte takzvanou bankovní sedlinu. Tedy volně ležící peníze, které nevyužíváte. Čím větší sedlinu vytvoříte, tím víc si může banka mnout ruce. Část sedlin, které klienti vytvoří, dokážou totiž banky využít ve svůj prospěch a nabídnout je na mezibankovním trhu nebo klientům v podobě úvěrů.

Pokud zrovna neplánujete nějaký mimořádný výdaj, na běžných účtech se vyplatí držet jen takovou částku, která pokryje vaše běžné výdaje. Při pravidelných příjmech je užitečnější přesunout část hotovosti na lépe zhodnocený spořicí účet. Abyste si určili, jakou částku potřebujete držet na běžném účtu, stačí se podívat na měsíční bankovní výpisy a pravidelné výdaje jednoduše sečíst. Na běžném kontu tak nebudete zbytečně hromadit peníze, které jen leží ladem, a navíc je znehodnocuje inflace.

3. Porozhlédněte se po spořicím účtu

Rostoucí inflaci se snaží krotit Česká národní banka tím, že zvedá základní úrokovou sazbu. V únoru ji zvedla podle očekávání ekonomů o 0,75 % na 4,5 %. Ve stejné výši se tato klíčová úroková sazba naposledy pohybovala v lednu 2002, tedy před 20 lety.

Banky na to začaly mimo jiné reagovat zvedáním úrokových sazeb na spořicích účtech, některé zatím jen vlažně. Úrokové sazby na „spořácích“ se aktuálně pohybují v rozpětí 2,50 až 3,60 %.

Pokud máte volnou finanční hotovost, stojí za to se porozhlédnout, která banka ji může zhodnotit nejlépe a za jakých podmínek. I to je krok, jak částečně vyzrát na inflaci. Výhodou spořicích účtů je, že se z nich dají vklady snadno vybrat a peníze se zhodnocují lépe než na běžném účtu. Zároveň slouží jako rezerva pro případ nečekaných výdajů.

4. Nové „stavebko“ má šanci překonat inflaci

Po zvýšení základních sazeb České národní banky se probudily i stavební spořitelny. U nových smluv zvýšily úročení vkladů a přidávají akční nabídky. Při optimálním nastavení stavebního spoření na cílovou částku 200 tisíc korun lze u nových smluv dosáhnout na výnos v rozpětí 4,1 až 4,8 % ročně.

Současná míra inflace sice převyšuje výnos stavebního spoření, ovšem ČNB svými razantními kroky a prudkým zvyšováním základních úrokových sazeb proti ní tvrdě bojuje. Je tak pravděpodobné, že se inflaci podaří zkrotit a dnes uzavřené stavební spoření bude reálně vydělávat.

„Celkový výnos za šest let spoření téměř jistě překoná kumulovanou hodnotu inflace za stejné období,“ poznamenává analytik Petr Kielar z odborného portálu Stavebky.cz. Pokud nemáte uzavřené stavební spoření nebo vám teď končí stará smlouva a nevíte, co máte s úsporami dělat, „stavebko“ stojí za úvahu.5Vyplatí se žít bez dluhů

V době rostoucích cen a razantních kroků ČNB inflaci zkrotit je však dobré se vyhnout dluhům. Zvýšení základní úrokové sazby se totiž promítá do sazeb bankovních úvěrů a hypoték. „Nízké úrokové sazby v posledních dvou dekádách nahrávaly dlužníkům. Razantní kroky České národní banky však mění pravidla hry. Nyní se vyplatí žít bez dluhů. Lidé by se proto měli zaměřit na brzké splacení svých závazků, jinak je vysoké úrokové sazby ožebračí,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Splácení hypotéky je však běh na dlouhou trať. Růst úrokových sazeb pocítí noví žadatelé o hypotéku a ti, kterým letos končí fixace úrokových sazeb. Jestliže vám fixace končí v nadcházejícím roce, nebojte se na banky s dotazem na novou sazbu obrátit už teď. Uzavřít následnou smlouvu totiž můžete běžně s předstihem dvanácti měsíců, jedině u AirBank uspějete nejvýš 100 dní předem, u mBank sedm měsíců. Pokud nebudete úvěr nijak navyšovat, může být vyřízení opravdu rychlé. I to je cesta, jak snížit dopad inflace.6Vytáhněte ze šuplíku staré smlouvy

Vyzrát na inflaci můžete i tím, že si uděláte pořádek ve starých smlouvách, které vám leží doma v šuplíku. Některé mohou být nevýhodné a jejich revizí se dají ušetřit nemalé finance z rodinného rozpočtu. Cena se dá snížit vyjednáváním například s mobilními operátory či včasnou výpovědí povinného ručení u stávající pojišťovny. Nebo si za nižší či stejnou cenu můžete sjednat pojištění s výrazně lepším krytím.

„U energií je důležité se podívat na to, zda je smlouva uzavřena na dobu určitou či neurčitou a zda je cena po tu dobu zafixována nebo jen určena aktuálním ceníkem, který se může v průběhu trvání smlouvy měnit. Doporučujeme zákazníkům hlídat si výpovědní lhůty, někde totiž nelze smlouvu vypovědět okamžitě. Nebo lze, ale se sankcemi,“ vyjmenovává jednotlivá úskalí Aleš Fojtík, ředitel divize energií Srovnejto.cz. „A když vám dodavatel oznámí změnu ceníku a vás čeká zdražení, jako je tomu aktuálně u většiny zákazníků, je možné podat výpověď ve zkrácené lhůtě a bez sankcí,“ dodává.

7. Zkuste zvýšit vlastní příjem

Inflace má dopad i na platy a mzdy. Někteří zaměstnavatelé k rostoucí inflaci přihlížejí a jednou ročně svým zaměstnancům přidávají. Pokud to není váš případ, zkuste vyjednávat.

„Přijít za zaměstnavatelem s požadavkem ohledně zvýšení platu je naprosto regulérní právo zaměstnance, ovšem pod jednou velice důležitou podmínkou: Chce to kvalitní přípravu. Jinak vám může takový rozhovor přinést více škody než užitku. Než podobnou diskusi se svým zaměstnavatelem či nadřízeným otevřete, kvalitně se na rozhovor připravte,“ doporučuje odbornice na lidské zdroje Michaela Neumannová ze společnosti Randstad.

Když s žádostí o přidání neuspějete, porozhlédněte se po lépe placené práci. Přilepšit si můžete i brigádou. Nezaměstnanost je stále velmi nízká, na trhu práce je poměrně hodně nabídek. 8Optimalizujte penzijní spoření

Jestliže se snažíte vytvářet dlouhodobou finanční rezervu pro zajištění na důchod, i tyto úspory ukrajuje inflace. Aktuálně máme na trhu dva typy penzijního spoření. Staré (původní penzijní připojištění) a nové doplňkové penzijní spoření. V novém „penzijku“ si dnes spoří přibližně 1,3 milionu klientů a tento počet se postupně zvyšuje, jak si lidé sjednávají nové smlouvy, případně přecházejí ze stávajícího transformovaného fondu.

„Čím déle si budete spořit, tím by měla být naše strategie dynamičtější. Všechny smlouvy na delší dobu než 10 let by měly mít 100% dynamickou strategii postavenou převážně na akciovém portfoliu. Jedině tak lze snížit riziko inflace a něco na spoření vydělat. Bohužel se velmi často stává, že penzijní společnosti nastavují i mladým klientům konzervativní strategii, což je špatně,“ říká finanční poradce Partners Lukáš Urbánek.

Nespornou výhodou penzijního spoření je příspěvek od státu i úspora na daních. Ideální je spořit 36 tisíc korun ročně. Daňová povinnost se sníží o 3 600 korun a současně je zajištěn nejvyšší možný příspěvek od státu ve výši 230 korun za měsíc. V součtu tak ke své roční úložce do penzijního spoření získáte 6 360 korun navíc.

Stále víc Čechů se snaží zajistit na důchod také investováním volných úspor. I zde je šance vyzrát na inflaci. Můžete však i prodělat, garance u investic neexistuje. „Všem doporučuji mít neustále na paměti jednu ze základních investičních pouček: Čím větší je potenciální zisk, tím vyšší je riziko. To se v investicích nezmění,“ poznamenává investiční analytik společnosti Broker Trust Jiří Pech.

Odborníci zároveň doporučují neinvestovat do ničeho, čemu nerozumíte. Rovněž se nevyplácí sázet na jednu kartu. Své investiční portfolio proto diverzifikujte, tedy rozložte do více investic u více partnerů.

„Investovat můžete téměř do všeho. Na výběr máte od investičních vín či whisky, poštovních známek až po drahé kovy nebo nemovitosti. Likvidita zmíněných věcí je ovšem horší než například u akcií, ty můžete v podstatě prodat kdykoliv. Velkou výhodou je také fakt, že se akciovému trhu daří v dlouhodobém horizontu a v průměru roste o více než šest procent ročně, a to v čistém vyjádření po odečtení inflace,“ uzavírá investor a analytik Jan Rohrbacher.

Zdroj: iDNES.cz

0

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies.

Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy.

Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

Více informací zde