Jak vybrat akcie a kde je koupit? Návod pro začátečníky

21. 4. 2022

Lákají vás příběhy o pohádkových ziscích třeba na akciích Applu nebo Tesly? Nebudeme vám slibovat, že jich dosáhnete, ale vysvětlíme vám základní pravidla a přidáme i konkrétní tipy od expertů.

Jak vybrat akcie a kde je koupit? Návod pro začátečníky

Investice do akcií je pokročilá disciplína. Zatímco s dobře vybraným podílovým fondem splňujete základní pravidlo o rozdělení rizika (diverzifikace), s nákupem konkrétní akcie volíte jeden konkrétní příběh. Když si koupíte akcii ČEZu, Komerční banky, Volkswagenu nebo třeba Applu, říkáte tím, že věříte v jejich budoucnost, věříte, že budou dál vydělávat a růst.

Za tuto důvěru můžete získat výnos. A to v podobě růstu ceny akcie, pokud k němu dojde a vy nakoupené akcie za vyšší cenu v budoucnosti prodáte, a také v podobě dividendy, pokud ji firma vyplácí.

Dividenda je podíl na zisku vyplácený akcionářům v pravidelných intervalech – bývá roční, ale také třeba čtvrtletní. Dividendy vyplácejí firmy, které už jsou ziskové a mají tedy za sebou přinejmenším několikaleté fungování. Tyto firmy bývají stabilnější a jejich kurzy v normálních časech neskáčou o desítky procent.

Na druhé straně spektra jsou akcie růstové. Jejich typickým představitelem z posledních let je Tesla nebo v Česku Pilulka. Jde většinou o mladé firmy, často v mladých oborech, které investují do své budoucnosti a lidé věří, že budou úspěšné. Jde o firmy, které ještě ani nemusí hospodařit v zisku nebo pokud ho mají, tak z něj nevyplácejí dividendu a používají ho na další růst. Když se taková investice podaří, může se zhodnocení pohybovat i v řádech desítek procent za jeden rok. Když se nepovede, můžete jít stejně výrazně dolů.

„Většina investorů by měla mít portfolio komplexní. Myslím si, že když vynechají jedno nebo druhé, opominou příležitost. Každopádně do podílu dividendových a růstových akcií může investor promítnout svou averzi k riziku,“ říká Marek Ševčík, portfolio manažer J&T Investiční společnosti.

CO JE AKCIE?

Nákupem akcie se stáváte vlastníkem části společnosti, do jejíž akcií jste investovali. Máte pak právo se například účastnit valné hromady, kde se rozhoduje o budoucím vývoji ve firmě nebo se třeba schvaluje výše dividendy. I když si koupíte jen jednu akcii Erste, ČEZu nebo třeba Applu či Microsoftu, máte nárok na výplatu dividendy, tedy na podílu na zisku.

Než začnete

Investovat do akcií se doporučuje zkušenějším investorům, kteří znají zákonitosti trhu a vědí, že když přijde například pandemie koronaviru nebo válka na Ukrajině, může to trhy otřást natolik, že během pár dnů vaše akcie ztratí i několik desítek procent z hodnoty. Musíte tedy být připraveni ustát dočasné propady i skutečné ztráty, pokud by se vaše firma (a s ní i její akcie) už nevzpamatovala. Ideálně byste také měli umět číst z firemních výsledovek a analyzovat z nich finanční situaci firem.

Nedávejte všechny peníze do jednoho titulu – riziko ztráty je pak moc velké. Postupujte jako manažeři fondů a vyberte si více firem, jejichž akcie nakoupíte. Případně si riziko můžete rozložit investicí v podílovém fondu – a se zbývajícími penězi si pak hrát s jednotlivými akciemi.

A rozhodně neinvestujte peníze, které máte jako rezervu na nečekané výdaje. Základem je mít třeba na spořicím účtu desítky tisíc, které jsou kdykoli k dispozici. Z akcií sice peníze také vyberete rychle (v řádech hodin, nejpozději několika málo dnů, než si peníze převedete na účet), jenže můžete se trefit

zrovna do situace, kdy hodnota investice klesla. Předčasným výběrem se připravíte o čas, který by vám dal šanci ji znovu zhodnotit.

Jak vybrat akcie

Jak z tisíců akcií, které jsou dostupné na burzách celého světa, vybrat tu pravou? Nejlíp tak, že budete rozumět, co firma dělá, budete rozumět i sektoru, v němž podniká, budete vědět, jak hospodaří, jaké výsledky měla v minulosti a budete věřit, že její podnikání jde správným směrem a má šanci uspět i v příštích letech. Musí mít produkt, který je kvalitní a nejlépe i jedinečný.

Jak vhodné akcie hledají v investičních společnostech, které je pak zahrnují typicky do svých podílových fondů? „Celý proces začíná vymezením okruhu investic s následným vytipováním těch společností, které mají v porovnání s ostatními konkurenční výhodu, jsou atraktivněji oceněny nebo třeba mají zajímavý dividendový výnos. Následně probíhá detailní seznámení s danou společností, zkoumáme její byznys plán, historický vývoj marží, studujeme kvartální výsledky a strategii společnosti,“ popisuje Ondřej Koňák, portfolio manažer Partners investiční společnosti.

Investiční profesionálové, kteří trh neustále sledují, mají z průběhu své praxe vytipované desítky firem, nakupují ale jen ty, o kterých jsou nejvíce přesvědčeni. „V poslední fázi vybíráme z trhu společnosti na základě růstu tržeb, zisku, dividend či revize analytických odhadů,“ říká Marek Ševčík, portfolio manažer J&T Investiční společnosti.

VSTUPTE DO SVĚTA INVESTIC!

Kde informace o firmách hledat? „Pokud mě zaujme nějaká společnost, velice často začínám na YouTube, kde je nepřeberné množství krátkých videí (Business Insider, CNBC a další) o tom, co daná společnost dělá, jak fungují její produkty nebo jak vydělává peníze. Dívám se i na různé analýzy, ideálně, pokud narazím na názorově odlišné. Kromě finančních výsledků sleduji i návštěvnost webu, jak firmě rostou followeři na Instagramu, na jakém místě se umisťuje její aplikace v App Storu, jak jsou její produkty vyhledávané na Google Trends v porovnání s konkurencí nebo jaké jsou na ně recenze,“ dává konkrétní tipy Lenka Schánová, organizátorka investičních akcí a autorka podcastu Jak investovat. Investiční podcasty jsou také dobrým zdrojem informací, profesionálové v nich nechávají nakouknout hluboko do své kuchyně a občas dají i tipy na konkrétní akcie.

„Dívám se i na LinkedIn profily vrcholového managementu a na jejich rozhovory. Zajímají mě i názory odborníku z daného oboru. Pokud někoho znám, zeptám se i jich. Sleduji i žebříčky nejshortovanějších akcií, aby na seznamu zrovna nebyla mnou zvažovaná akcie na nákup,“ dodává Schánová.

Můžete se také spolehnout na doporučení analytiků, dobrým zdrojem informací o aktuálních investičních trendech jsou také pravidelné zprávy portfoliových manažerů, někteří jsou aktivní třeba na Twitteru. Když budete chtít být jako profíci a vědět, jak se stanovuje vnitřní hodnota firem, k čemu jsou různé analýzy, jako sektorová nebo technická, pak to bude chtít samostudium odborné literatury. Doporučujeme začít třeba „investorskou biblí“ od Benjamina Grahama Inteligentní investor.

Vždycky záleží na konkrétní situaci, každému může vyhovovat něco jiného. Na začátku roku 2022 pohled ovlivňovalo i to, že jsme za sebou měli prudký růst hodnoty akcií nebo třeba nemovitostí – jenže nikde není psáno, že růst bude plynule pokračovat a množily se hlasy, že letošní rok bude návratem k normálu, k pomalejšímu růstu. Pak přišla ruská válka na Ukrajině a rozdala karty zase jinak, akcie většinou ztrácely. I když i zde jsou vidět specifika a tak třeba akcie České zbrojovky na pražské burze výrazně rostly. Je zatím tato logika: když je válka a státy chtějí přezbrojovat, dá se čekat, že tržby zbrojařů porostou.

Kde koupit

Akcie můžete nakupovat u takzvaných brokerů, kteří mají licenci na obchodování na burzách. Nejčastěji se dnes nakupuje přes internet v aplikacích podobných přímému bankovnictví. Nabídka je široká – vedle tuzemských firem jako jsou BH Securities, Fio, Patria nebo Wood & Company působí i v Česku mezinárodní platformy se společnou evropskou licenci. Akcie můžete nakoupit i v některých bankách.

Poplatky za nákup akcií se u jednotlivých brokerů liší. Například XTB nebo eToro lákají na nákup akcií bez poplatku, aplikace se vás však budou snažit přesvědčit k riskantnějším spekulacím s využitím páky (nákup akcií s využitím úvěru), na nichž vydělávají víc a jsou extrémně rizikové. Například na webu eToro k tomu najdete následující varování: „68 % účtů drobných investorů přichází o peníze při obchodování s CFD s tímto poskytovatelem.“

U dalších brokerů pak ceny začínají od několika desítek korun za obchody na pražské burze, poplatky za nákupy na zahraničních burzách jsou v řádech několika stovek korun. Konkrétně si výši poplatků u vybraných brokerů ukážeme v následující tabulce pro obchody (nákup či prodej) v řádech jednotek či desítek tisíc korun.

Někteří brokeři také kromě poplatků za jednotlivé obchody vybírají průběžné poplatky – například u Saxo Bank zaplatíte měsíčně minimálně pět eur za „úschovu“ nakoupených akcií. U eTora zaplatíte pět dolarů, když si budete chtít převést peníze zpátky na váš bankovní účet. Nebo Lynx si účtuje měsíční poplatek za neaktivitu, když hodnota vašeho účtu je pod ekvivalent 1000 dolarů, v takovém případě vždy zaplatíte alespoň dolar měsíčně.

Kdy prodat

Když už si akcii vyberete a koupíte, budete řešit, jak dlouho ji držet. Platí, že není jeden správný postup. Někdo si dopředu řekne, na jakou cenu se chce dostat a když se tam akcie dostane, prodává. Někdo akcie kupuje na dlouhou dobu – a prodává, jen když má pocit, že to s firmou nepůjde dál dobře. Někdo chce vydělat pouze na momentálních výkyvech cen a prodá akcii klidně za pár dnů poté, co ji koupil. Vždy záleží, s jakým konkrétním cílem investujete, ideální strategií může být kombinace všech přístupů.

„Portfolio mám rozdělené do čtyř částí. První tvoří akcie, ve které věřím dlouhodobě a neplánuji je prodat (například Apple, Facebook, Amazon, Google). Druhou tvoří akcie, které plánuji držet střednědobě až dlouhodobě (Booking.com, Microsoft, Visa, Nvidia, Lockheed Martin). Třetí část je čistě spekulativní (Cyber-Ark Software, Walt Disney, Spotify, Victoria's Secret). A poslední část tvoří hotovost, v tuto chvíli mám bohužel jen okolo 5 %. Tu mám připravenou na dokup akcií při poklesu nebo pokud se vyskytne nějaká zajímavá investiční příležitost,“ ukazuje konkrétní přístup Lenka Schánová.

A jak k tomu přistupují portfolioví manažeři? Když akcii kupují, říkají si dopředu, na jakou úroveň zisku se chtějí dostat, a když se tam akcie dostane, prodávají? „Samozřejmě, že máme představu o výnosovém potenciálu dané společnosti, ale snažíme se být flexibilní. Nemáme proto problém tuto naši představu korigovat, a to oběma směry. Protože každou společnost v portfoliu pravidelně sledujeme, updatujeme náš pohled na společnost na kvartální bázi, jak daná společnost reportuje výsledky,“ odpovídá Koňák.

„Druhým faktorem, který může ovlivnit náš pohled na společnost, jsou tržní vlivy. Ty jsou aktuálně velmi dynamické. Naším úkolem je rozlišit, zda jde o vlivy s krátkodobým dopadem na fundamenty společnosti nebo o dopady dlouhodobější, které tak významně ovlivní i potenciál společnosti,“ dodává. Abychom to shrnuli: vždy je dobré vědět, proč danou akcii kupuji a co od ní zhruba čekám. Při jejím držení je ale dál třeba sledovat vývoj ve firmě samotné i v celé ekonomice a podle toho se pak rozhodovat, zda už přišel čas prodat, nebo ne.

V J&T by například nešli do akcií firem, jejichž cena jim po důsledné analýze nevyjde minimálně o pětinu níže, než je vnitřní hodnota firmy. Ševčík na rozdíl od Koňáka preferuje akcie prodávat v momentě, kdy se jejich cena dostane na předem určenou hodnotu. „Je pravda, že než se akcie na cenový cíl dostane, pravděpodobně se toho na trzích dost přihodí a může to svádět k navyšování investičního cíle, někdy oprávněně. Nicméně mám dobrou zkušenost dodržet hodnoty, které jsme stanovili před vstupem do investice s chladnou hlavou. Hodnoty stop lossů i výběrů zisků měníme výjimečně,“ říká.

V korunách, nebo v cizí měně?

Investice se dělí také podle toho, v jaké měně akcie nakupujete. Obecně experti spíše radí investice v cizích měnách zařadit do svého portfolia až v momentě, kdy máte více peněz na investice. Řekněme, že to je aktuální v situaci, kdy se pohybujete aspoň v řádech vyšších stovek tisíc.

Abyste pochopili, o co konkrétně jde při takzvaném měnovém riziku, ukážeme si to na příkladu: Dnes investujete 100 tisíc korun do eurové akcie. Při dnešním kurzu kolem 26 korun za euro v hodnotě 3 846 eur. Za pět let se zhodnotí o 20 procent. V eurech tak má vaše investice nově hodnotu 4 615. Když tyto peníze budete převádět zpět na koruny, počítáte s aktuálním kurzem.

Kdyby koruna za pět let o desetinu posílila, bude převod vypadat takto: 4 615 x 23,4 = 107 991 korun. Místo pětiny tak vaše reálné zhodnocení bude zhruba jen osmiprocentní a silnější koruna tak ze zhodnocení samotné akcie odkrojí víc jak polovinu.

Kdyby koruna naopak o desetinu oslabila, bude převod vypadat takto: 4 615 x 28,6 = 131 989 korun. Reálné zhodnocení tak při slabší koruně po převodu do domácí měny vyskočí na téměř třetinu.

Bez měnového rizika je investice v cizí měně jenom pro toho, kdo na konci nemusí výnos převádět zpátky na koruny a koupí si (v případě eurové investice) například auto v Německu nebo chatu na Slovensku. Vždy je třeba brát v potaz konkrétní situaci daného investora. S korunovou investicí se sice měnového rizika zbavíte, ale u akcií si výrazně omezujete výběr – konkrétně na akcie na pražské burze.

Zdroj: finmag.cz

1

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.

OK

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies.

Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy.

Personalizaci a cílenou reklamu si můžete kdykoliv vypnout nebo upravit.

Více informací zde